Založ si blog

Pomery v OĽANO, časť 1.

Prečo poslankyne politického zoskupenia OĽANO v rokoch 2019 a 2020 opustili svoju stranu

V rokoch 2019 a 2020 politické zoskupenie OĽANO opustili viacerí členovia. Ja sa zmienim o dvoch vtedajších poslankyniach Anne Verešovej Soni Gaborčákovej, ktoré v sebe našli dosť síl postaviť sa besneniu predsedu OĽANO Igora Matoviča. Ten dôvod, ktorý spomeniem, považujem len za jeden z viacerých dôvodov, ale považujem ho za veľmi názornú ukážku pokryteckého správania sa Igora Matoviča, ale aj ďalších súčasných a už aj bývalých spolupracovníkov OĽANO. A zároveň ponúkam možnosť lepšie spoznať tzv. „kuloár“ Obyčajných ľudí.

Kto je kto

Anna Verešová bola v roku 2016 ako nestraníčka na kandidátke OĽANO – NOVA zvolená za poslankyňu Národnej rady. V parlamente pôsobila ako predsedníčka Výboru NRSR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Po svojom rozchode s OĽANO neúspešne kandidovala v parlamentných voľbách v roku 2020 na kandidátke Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Po voľbách zastávala riadiacu funkciu na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny.

Soňa Gaborčáková bola v roku 2016 ako nestraníčka na kandidátke OĽANO zvolená za poslankyňu Národnej rady. V roku 2019 po sérii konfliktov s Igorom Matovičom nadviazala spoluprácu s KDH a odišla z poslaneckého klubu OĽANO. V roku 2020 v parlamentných voľbách neúspešne kandidovala za KDH. Po parlamentných voľbách 2020 sa Ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny stal nominant SME Rodina Milan Krajniak a Soňa Gaborčáková sa stala štátnou tajomníčkou na predmetnom ministerstve. V máji 2023 bola vymenovaná za ministerku.

Príčina konfliktu

Jedine tieto dve ženy našli totiž odvahu postaviť sa Igorovi Matovičovi a zastať sa ďalšej ženy v politike, spolupracujúcej s OĽANO Anny Záborskej. Bez ohľadu na to, či niekto politicky so Záborskou súhlasí alebo nie, musí uznať, že správať sa tak, ako Igor Matovič nie je absolútne vhodné.

Kariéra Anny Záborskej bola pôvodne spätá s politickou stranou KDH. Od roku 2019 je predsedníčkou Kresťanskej únie. V roku 2019 sa Igor Matovič usiloval získať na svoju stranu práve stranu KÚ, aby to mohol prezentovať ako fungovanie „konzervatívnej platformy“ v rámci OĽANO. To sa mu aj podarilo v októbri 2019 a KÚ išla do parlamentných volieb 2020 na kandidátke OĽANO. Anna Záborská kandidovala zo 4. miesta a stala sa poslankyňou Národnej rady.

24. mája 2019 poslala Anna Verešová Igorovi Matovičovi emailovú správu. Okrem neho ju adresovala aj nasledovným osobám: Eduard Heger (bývalý predseda vlády, dnes člen strany „Demokrati“), Elena Červeňáková (tiež opustila OĽANO), Gábor Grendel, Soňa Gaborčáková, Martin Fecko, Ján Marosz, Ján Budaj, Jozef Lukáč, Marek Krajčí, Natália Galisová (dnes Milanová), Veronika Remišová, Silvia Shahzad, Miroslav SopkoAlan Suchánek.

V emailovej správe sa Anna Verešová ohradila voči útokom Igora Matoviča na Annu Záborskú a dokonca aj na jej rodinu. Písala, že Matovič to už urobil opakovane. Spomínala čo všetko v živote Záborská urobila a vytýkala Matovičovi nedostatok znalostí. Správu končí požiadaním Matoviča, aby to už neurobil a bojoval len s politickými oponentmi.

Na tento email reagovala len jedna osoba – Soňa Gaborčáková, ktorá podporila kolegyňu Annu Verešovú a tiež sa Záborskej zastala.

Otázniky…

Z vyššie uvedeného jasne vidíme, že nikto iný z adresátov nenašiel odvahu Matoviča za jeho správanie sa k Záborskej skritizovať, ani mu oponovať. Ani moralizátor Heger, ani „pochybným humorom“ obdarený Grendel, ani iní. To sa vážne všetci tak Matoviča boja alebo skutočne len ON vládne OĽANO ako diktátor?

Je jasne viditeľné farizejské chovanie Matoviča. Všade rozpráva, že len prezentuje svoje názory (bez ohľadu na formu prezentácie), prípadne, že hovorí len „pravdu“. To, že tento človek nemá žiadnu kultúru, to už všetci vieme a niekomu to možno aj imponuje. Ale teda pripusťme, že v máji 2019 skutočne prezentoval to, čo si myslel, že je pravda. Ako potom ale vysvetlí to, že poskytol Kresťanskej únii vo voľbách v roku 2020 polovicu miest na kandidátke OĽANO (a Záborská kandidovala zo 4. miesta) po tom, čo o líderke tejto strany narozprával? Že by skutočne potreboval to, čo vyzerá ako „konzervatívna platforma“ v OĽANO? Však budiš, ale potom nech Matovič všade nerozkrikuje aký je čestný a principiálny.

Nerozumiem ani tomu, že Anna Záborská, ktorá musí vedieť, čo o nej predseda OĽANO rozkrikoval, prijala toto pochybné spojenectvo v roku 2020 a že na kandidátke OĽANO kandiduje aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. To naozaj je parlamentné kreslo viac ako vlastná česť a dôstojnosť?

Som si vedomý, že vyššie popísaný dôvod nie je tým jediným, prečo Anna Verešová a Soňa Gaborčáková (ako aj Elena Červeňáková) ukončili svoju spoluprácu s OĽANO. Tých dôvodov bolo viac a viaceré aj spomeniem v ďalších článkoch. Ale aj na tomto príklade sa dá veľmi dobre nazrieť do kuloárov OĽANO. A rozhodnúť sa, či voliť takéto niečo…

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

kamilvanco

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1814x
Priemerná čítanosť článkov: 1814x

Autor blogu

Kategórie

Archív